Směsi na pečení
Směsi pro domácí pečení chleba
Gazdův a Zemanský chléb:
Vyrábíme směsi pro domácí pečení chleba,
a to jak v domácích pekárnách, tak v domácích troubách.
Návod na pečení v domácí pekárně:
- nejprve 360-400ml (24-28°C) vlažné vody
- pak vysypat 500g chlebové směsi do formy pekárny
- zvolit program, při kterém se těsto 20-30 minut hněte, 30-60 minut kyne a 50-60 minut peče
- optimální doba programu je 1 hod. 50 minut, ale celková doba programu by neměla být delší než 2,5 hodiny
- po ukončení programu vyjmout chléb z formy a nechat vychladnout
- doporučení: po posledním hnětení vyjmout metličky
Návod na pečení v domácí troubě:
- 500g chlebové směsi a 360-400ml (20-25°C) vlažné vody mícháme na kuchyňském robotu, co možná nejvyšší rychlostí, 5-10 minut
- těsto vyjmeme na vál, přikryjeme šátkem a necháme 30 minut kynout
- formujeme bochník nebo veku v ošatce, zakryjeme šátkem a dáme na teplé místo, dokud se objem cca dvakrát nezvětší
- dáme na vymaštěný plech, nebo na plech vyložený pečícím papírem, povrch těsta potřeme vodou popřípadě nakrojíme např. křížek, hvězdičku apod.
- pečeme v předehřáté troubě 250°C, po 10-15 min. stáhneme teplotu na 200 °C a dále pečeme 30-40 minut
- vyjmeme chléb z trouby a necháme vychladnout
Přísady:
- pšeničná mouka 70%
- žitná mouka 30%
- sušený kvas
- sušené kvasnice
- jedlá sůl
- hroznový cukr
Směsi je možné objednat na našem E-SHOPU